Konjakit
Konjakit valmistetaan rajatulta alueelta Lounais-Ranskasta tuotetuista viineistä. Ne on tislattava Cognacin alueella erityisellä tislauspannulla ja kypsytettävä tietyn metsän tammista tehdyissä tynnyreissä. Vain näitä viinitisleitä saa lain mukaan kutsua konjakeiksi.Huom! Kaikki konjakki on brandyä, mutta kaikki brandy ei ole konjakkia.
Valmistus
Konjakin perusviini valmistetaan valkoisista rypäleistä nopeasti, yleensä viikossa. Viininviljelijät tislaavat viimim joko itse tai myyvät rypälesatonsa konjakkitaloille tislattavaksi. Lain mukaan viini on tislattava Cognacin alueella kuparipannussa kaksi kertaa. Ensimmäinen tisle on epäpuhdasta ja laimeaa. Toisesta tisleestä otetaan keskiosa kypsymän ja alku- ja loppuosa lisätään seuraavan tislattavan erän joukkoon. Valmiin tisleen alkoholipitoisuuden tulee olla alle 72 tilavuusprosenttia. Tässä vaiheessa tisle on väritön, ja kun sitä kypsytetään aluksi uusissa tammitynnyreissä, puusta irtoaa runsaasti aromi- ja parkkiaineita. Tämän jälkeen tisle siirretään vanhoihin tammitynnyreihin, joissa väri ja aromi kehittyvät ja maku pehmenee ja kypsyy edelleen. Eri-ikäisiä tisleitä sekoitetaan keskenään suurissa sammioissa maun tasaamiseksi ja väriä voidaan säädellä paahdetulla rypälesokerilla. Konjakki laimennetaan juomaväkevyyteen tislatulla vedellä ennen pullotusta.
Konjakin ikämerkinnät:
- V.S. : nuorinta tislettä kypsytetty vähintään kaksi vuotta
- V.S.O.P. : nuorinta tislettä kypsytetty vähintään neljä vuotta
- X.O. : nuorinta tislettä kypsytetty vähintään kuusi vuotta
- Yleensä tisleitä kypsytetään kuitenkin kauemmin kuin ikämerkinnät vaativat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti