maanantai 28. maaliskuuta 2016

Brandyt

Brandy valmistetaan miedosta valkoviinistä tislaamalla, minkä jälkeen tislettä kypsytetään puuastioissa. Yleensä brandy on eri-ikäisten ja laatuisten tisleiden sekoitus. Se in siis yleisnimitys kypsytetyille viinitisleille ja sitä valmistetaan yleensä viiniä tuottavissa maissa. Brandyt saattavat erota toisistaan huomattavasti, sillä lopputulokseen vaikuttavan perusviinin laatu, tislaustapa, tislausväkevyys ja kypsytys. Tislauksen avulla konsentroidaan alkoholipitoisuuden lisäksi myös kaikki hyvät ja ennen kaikkea huonot elementit perusviinistä. Viinitisleitä valmistetaa yleisesti viiniä tuottavissa maissa. Maailmalla tunnetuimpia brandyjä ovat ranskalaiset konjakki ja armanjakki.

Konjakit

Konjakit valmistetaan rajatulta alueelta Lounais-Ranskasta tuotetuista viineistä. Ne on tislattava Cognacin alueella erityisellä tislauspannulla ja kypsytettävä tietyn metsän tammista tehdyissä tynnyreissä. Vain näitä viinitisleitä saa lain mukaan kutsua konjakeiksi.

Huom! Kaikki konjakki on brandyä, mutta kaikki brandy ei ole konjakkia.


Valmistus

Konjakin perusviini valmistetaan valkoisista rypäleistä nopeasti, yleensä viikossa. Viininviljelijät tislaavat viimim joko itse tai myyvät rypälesatonsa konjakkitaloille tislattavaksi. Lain mukaan viini on tislattava Cognacin alueella kuparipannussa kaksi kertaa. Ensimmäinen tisle on epäpuhdasta ja laimeaa. Toisesta tisleestä otetaan keskiosa kypsymän ja alku- ja loppuosa lisätään seuraavan tislattavan erän joukkoon. Valmiin tisleen alkoholipitoisuuden tulee olla alle 72 tilavuusprosenttia. Tässä vaiheessa tisle on väritön, ja kun sitä kypsytetään aluksi uusissa tammitynnyreissä, puusta irtoaa runsaasti aromi- ja parkkiaineita. Tämän jälkeen tisle siirretään vanhoihin tammitynnyreihin, joissa väri ja aromi kehittyvät ja maku pehmenee ja kypsyy edelleen. Eri-ikäisiä tisleitä sekoitetaan keskenään suurissa sammioissa maun tasaamiseksi ja väriä voidaan säädellä paahdetulla rypälesokerilla. Konjakki laimennetaan juomaväkevyyteen tislatulla vedellä ennen pullotusta.

Konjakin ikämerkinnät:


  • V.S. : nuorinta tislettä kypsytetty vähintään kaksi vuotta
  • V.S.O.P. : nuorinta tislettä kypsytetty vähintään neljä vuotta
  • X.O. : nuorinta tislettä kypsytetty vähintään kuusi vuotta 
  • Yleensä tisleitä kypsytetään kuitenkin kauemmin kuin ikämerkinnät vaativat


Armanjakki

Armanjakki on yli 200 vuotta vanhempi juoma kuin konjakki, sillä siitä on kirjallisia mainintoja jo vuodelta 1411. Armanjakki on konjakin tavoin Ranskan lain suojaama juoma. Se valmistetaan Armagnacin alueella, ja se muistuttaa ominaisuuksiltaan suuresti konjakkia. Armanjakkia tislataan kolonnitislauslaitteella, jolloin sen tislausväkevyys nousee enintään 63 tilavuusprosenttia. Sen tisleissä on makuaineita enemmän kuin konjakkitisleissä, ja sanotaankin että armanjakissa on maanläheinen luonne. Armanjakki vaatii pidemmän kypsytysajan kuin konjakki, ja sen ikämerkinnät ovat konjakin merkintöjen tapaiset.

Tarjoilu

Brandyja käytetään avec-juomana kahvin kera tai nautitaan sellaisenaan. Lisäksi niitä käytetään liekittämiseen, leivonnaisten ja ruokien maustamiseen ja juomasekoituksissa. Niitä tarjotaan myös vedellä tai virvoitusjuomalla, esim. soodalla tai tonicilla, laimennettuna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti