Viski on eri viljalajeista tislaamalla valmistettu ja puuastioissa
kypsytetty väkevä alkoholijuoma.
Viskin valmistuksen aloittamisen tarkkaa aikaa tai paikkaa ei tiedetä,
mutta tislaustaidon toivat Irlantiin lähetyssaarnaajat n. 500-600 jKr.
Teollinen viskin valmistus alkoi 1600-luvulla sekä Irlantilaiset keksivät
tislata mallastetusta ohrasta viinaa, ja kaikki viski onkin mallasviskiä
vuoteen 1830 saakka, kunnes uusi kolonnitislausmenetelmä toi markkinoille
jyväviskin ja sekoite- eli blended-viskin
Skotlantilainen viski
Skotlantilaisia viskejä ova mallasviski, jyväviski ja sekoite- eli
blended-viski.
!
Mallasviski valmistetaan ohrasta !
Mallasviskin valmistusvaiheita ovat
- Siilaus
- Mallastus:
ohramaltaat kuivataan turvesavussa, joten viskiin tulee luonteenomainen savun
maku
- Mäskäys
- Käyminen
- Pannutislaus,
vähintään kahteen kertaan (60-70 tilavuus-prosenttia)
- Kypsytys,
tammitynnyreissä väh. 3 vuotta
Mallasviskissä on voimakas savun ja viljan maku.
Mallasviskiä myydään joko yhden tislaamon tuotteena (single malt whisky)
tai useiden mallasviskien sekoitteena. Mallasviskien suosio on meilläkin
kasvanut huomattavasti viime vuosina, ja niiden valikoima on myös laajentunut.
Tunnetuimpia viskimerkkejä ovat Glenfiddich ja Laphroaig.
!
Jyväviski valmistetaan vehnästä, ohrasta ja maissista !
Jyväviskin valmistusvaiheita ovat
- Siilaus
(mallastamaton vilja, ei savun makua)
- Mäskäys
- Käyminen
- Kolonnitislaus
( 80-90 tilavuusprosenttia)
- Kypsytys,
tammitynnyreissä väh. 3 vuotta
Sekoite- eli blended-viski
tarkoittaa eri-ikäisten ja makuisten mallas- ja jyväviskien sekoitusta. Niihin
käytetään valmiiksi vanhennettuja ja kypsytettyjä viskejä, jotka sekoitetaan
isoissa sammioissa, joissa viskitisleiden annetaan jonkin aikaa tasoittua ennen
pullotusta. Blended-viskien valikoima on erittäin laaja ja niistä tunnetuimpia
ovat Ballantines, Claymore ja Johnnie Walker.
Irlantilainen viski
Irlantilainen viski on kevyehköä sekoiteviskiä, jonka valmistuksessa on
käytetty mallastamatonta ohraa ja kauraa. Sen valmistuksessa käytetään
savumallastuksen sijasta kuumaa ilmaa, minkä vuoksi viskin maku säilyy kevyenä.
Viski tislataan kolmeen kertaan pannumenetelmällä ja tisleitä kypsytetään
vähintään 3 vuotta.
Maku on pehmeämpi ja miedompi kuin skotlantilaisissa viskeissä ja viljan
maku on selvempi.
Tunnetuimpia irlantilaisia viskejä ovat Jameson ja Bushmills.
Amerikkalainen viski
Amerikkalainen viski valmistetaan käyneistä ruis- ja maissimäskeistä
kolonnitislausmenetelmällä. Amerikkalaiset viskit kypsytetään tammiastioissa.
Bourbonviski
–nimitystä voidaan käyttää, jos raaka-aineesta vähintään 51 % on maissia ja
viski on kypsytetty sisältä poltetuissa tammitynnyreissä.
Tunnetuimpia merkkejä ovat Jim Beam ja Jack Daniel’s.
Tarjoilu
Viskejä anniskellaan 4 cl, ja niitä nautitaan useimmiten sellaisenaan
kuivina tai jäiden kera pienestä, matalasta lasista, esim.
on-the-rocks-lasista. Asiakkaalla on hyvä antaa erillinen vesilasi. Monet
nauttivat viskiä erityisesti oluen kanssa. Viskejä käytetään jonkin verran
juomasekoituksissa, mutta useimmiten viski nautitaan virvoitusjuomalla,
kivennäisvedellä tai jäävedellä laimennettuna.
Viskiä käytetään harvemmin juomasekoituksien pohjana, sillä sen maku on
usein liian voimakas ja peittää alleen muut maut. Se on kuitenkin
monikäyttöinen alkoholi, ja varsinkin yhdysvalloissa on keksitty monia
juomasekoituksia, joissa käytetään bourbonviskiä perusraaka-aineena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti