maanantai 28. maaliskuuta 2016

Viskit

Viski on eri viljalajeista tislaamalla valmistettu ja puuastioissa kypsytetty väkevä alkoholijuoma.
Viskin valmistuksen aloittamisen tarkkaa aikaa tai paikkaa ei tiedetä, mutta tislaustaidon toivat Irlantiin lähetyssaarnaajat n. 500-600 jKr. Teollinen viskin valmistus alkoi 1600-luvulla sekä Irlantilaiset keksivät tislata mallastetusta ohrasta viinaa, ja kaikki viski onkin mallasviskiä vuoteen 1830 saakka, kunnes uusi kolonnitislausmenetelmä toi markkinoille jyväviskin ja sekoite- eli blended-viskin

Skotlantilainen viski

Skotlantilaisia viskejä ova mallasviski, jyväviski ja sekoite- eli blended-viski.

! Mallasviski valmistetaan ohrasta !

Mallasviskin valmistusvaiheita ovat
-      Siilaus
-      Mallastus: ohramaltaat kuivataan turvesavussa, joten viskiin tulee luonteenomainen savun maku
-      Mäskäys
-      Käyminen
-      Pannutislaus, vähintään kahteen kertaan (60-70 tilavuus-prosenttia)
-      Kypsytys, tammitynnyreissä väh. 3 vuotta

Mallasviskissä on voimakas savun ja viljan maku.
Mallasviskiä myydään joko yhden tislaamon tuotteena (single malt whisky) tai useiden mallasviskien sekoitteena. Mallasviskien suosio on meilläkin kasvanut huomattavasti viime vuosina, ja niiden valikoima on myös laajentunut.
Tunnetuimpia viskimerkkejä ovat Glenfiddich ja Laphroaig.

! Jyväviski valmistetaan vehnästä, ohrasta ja maissista !

Jyväviskin valmistusvaiheita ovat
-      Siilaus (mallastamaton vilja, ei savun makua)
-      Mäskäys
-      Käyminen
-      Kolonnitislaus ( 80-90 tilavuusprosenttia)
-      Kypsytys, tammitynnyreissä väh. 3 vuotta

Sekoite- eli blended-viski tarkoittaa eri-ikäisten ja makuisten mallas- ja jyväviskien sekoitusta. Niihin käytetään valmiiksi vanhennettuja ja kypsytettyjä viskejä, jotka sekoitetaan isoissa sammioissa, joissa viskitisleiden annetaan jonkin aikaa tasoittua ennen pullotusta. Blended-viskien valikoima on erittäin laaja ja niistä tunnetuimpia ovat Ballantines, Claymore ja Johnnie Walker.

Irlantilainen viski

Irlantilainen viski on kevyehköä sekoiteviskiä, jonka valmistuksessa on käytetty mallastamatonta ohraa ja kauraa. Sen valmistuksessa käytetään savumallastuksen sijasta kuumaa ilmaa, minkä vuoksi viskin maku säilyy kevyenä. Viski tislataan kolmeen kertaan pannumenetelmällä ja tisleitä kypsytetään vähintään 3 vuotta.
Maku on pehmeämpi ja miedompi kuin skotlantilaisissa viskeissä ja viljan maku on selvempi.
Tunnetuimpia irlantilaisia viskejä ovat Jameson ja Bushmills.

Amerikkalainen viski

Amerikkalainen viski valmistetaan käyneistä ruis- ja maissimäskeistä kolonnitislausmenetelmällä. Amerikkalaiset viskit kypsytetään tammiastioissa.
Bourbonviski –nimitystä voidaan käyttää, jos raaka-aineesta vähintään 51 % on maissia ja viski on kypsytetty sisältä poltetuissa tammitynnyreissä.
Tunnetuimpia merkkejä ovat Jim Beam ja Jack Daniel’s.

Tarjoilu

Viskejä anniskellaan 4 cl, ja niitä nautitaan useimmiten sellaisenaan kuivina tai jäiden kera pienestä, matalasta lasista, esim. on-the-rocks-lasista. Asiakkaalla on hyvä antaa erillinen vesilasi. Monet nauttivat viskiä erityisesti oluen kanssa. Viskejä käytetään jonkin verran juomasekoituksissa, mutta useimmiten viski nautitaan virvoitusjuomalla, kivennäisvedellä tai jäävedellä laimennettuna.

Viskiä käytetään harvemmin juomasekoituksien pohjana, sillä sen maku on usein liian voimakas ja peittää alleen muut maut. Se on kuitenkin monikäyttöinen alkoholi, ja varsinkin yhdysvalloissa on keksitty monia juomasekoituksia, joissa käytetään bourbonviskiä perusraaka-aineena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti