maanantai 28. maaliskuuta 2016

Liköörit

Miedot liköörit, emulsioliköörit ja kerma- ja munaliköörit ovat aina olleet mietoja alkoholijuomia.
Liköörien alkoholipitoisuus on 15-21 %.
Liköörit ovat runsaasti sokeria sisältäviä maustettuja alkoholijuomia, joissa käytetään aromiaineina marjoista, hedelmistä, mausteista tai kasvin osista saatuja tisleitä, uutteita ja eteerisiä öljyjä. Alkoholi- ja sokeripitoisuudet vaihtelevat suuresti.

Historiaa
Jo keskiajalla luostareissa munkit valmistivat likööreitä lääkejuomiksi.
- Ranskassa likööreistä tuli suosittuja 1500-luvulla herttuattarien ansiosta.
- Italiassa liköörejä valmistettiin Torinossa, Firenzessä ja Venetsiassa. Amsterdam taas oli tunnettu curacaolikööreistään.
- Suomessa liköörejä valmistettiin konditorio-leipomoissa jo 1800-luvulla.

Valmistusvaiheet
-      perusalkoholimakeutus
-      mausteuutteiden/tisleiden lisäys (esim. yrtit, hedelmät, marjat, kuoret, juuret jne.)
-      seoksen sekoitus
-      väriaineiden lisäys
-      kypsytys
-      laimennus
-      suodatus ja pullotus


Liköörien jaottelu

Liköörit voidaan ryhmitellä pääraaka-aineen mukaan marja- ja hedelmälikööreihin, sitruslikööreihin, yrtti- ja maustelikööreihin, emulsiolikööreihin sekä fantasialikööreihin ja punsseihin.

Marja- ja hedelmälikööri
-      Alkoholipitoisuus on pieni ja sokeripitoisuus suuri
-      Maustettu marja- ja hedelmäuutteilla, hedelmätisleillä, ja –mehuilla.
-      Pienen alkoholipitoisuutensa vuoksi ei välttämättä kestä kovin pitkää säilytystä

Sitruslikööri
-      Alkoholipitoisuus melko suuri ja sokeria vähän.
-      Maustettu sitruunan kuorista tehdyillä uutteilla ja tisleillä sekä eteerisillä öljyillä.

Yrttilikööri
-      Vähän sokeria ja runsaasti alkoholia
-      Voimakas aromi, joka saadaan yrttitisleistä tai –uutteista
-      Mausteina esim. basilika, meirami, kaneli, sahrami, salvia ym.

Maustelikööri
-      Maku saadaan yleensä yhden mausteen aromista, (esim. anis, kaakao, kahvi tai minttu)
-      Alkoholipitoisuus on pieni ja sokeripitoisuus suurempi

Emulsiolikööri
-      Paksuja, sameita ja vähän alkoholia sisältäviä juomia
-      Raaka-aineena on rasva- ja valkuaispitoisia aineita (munankeltuaista, kermaa tai kookosrasvaa)
-      Siksi säilyvyys melko huono

Fantasialikööri
-      Ei kuulu mihinkään edellä mainittuun ryhmään
-      Mausta ei voida erottaa mitään selkeää maustetta
-      Mausteena käytetty esim. ruusun terälehtiä tai aprikoosin kiveä

Punssi
-      Ruotsissa suosittu arrakilla maustettu likööri.
-      Arrakki valmistetaan Intiassa riisikakuilla höystetystä sokeriruokomelassista, joka käytetään ja tislataan

Tarjoilu
Liköörejä anniskellaan 4-8 cl annoksina. Annoksen koko riippuu liköörin alkoholipitoisuudesta. Liköörit tarjoillaan liköörilasista tai muusta pienestä lasista, johon mahtuu tarpeen vaatiessa myös jäitä tai jäämurskaa.
Kermaisia liköörejä on säilytettävä huolellisesti, koska ne pilaantuvat helposti. Niitä säilytetään ja tarjoillaan aina viileinä. Samoin monet makeat liköörit ovat nautittavimpia riittävän viileinä. Liköörejä nautitaan yleensä jälkiruoan sijaan, jälkiruoan kera tai kahvin kera aterian päätteeksi. Myös punssin nauttiminen kahvin tai teen kanssa avec-juomana on yleistynyt.
Likööreitä käytetään myös juomasekoituksissa ja totina tai seurustelujuomana sellaisenaan, jäiden kera tai laimennettuna.
Punssia nautitaan joko kylmänä (jäiden kera) tai lämmitettynä tai totina.
Monia liköörejä voidaan käyttää mausteena jälkiruoissa tai jäätelöiden ja marjojen kastikkeina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti