tiistai 29. maaliskuuta 2016

Rommit

Rommi on sokeriruokomelassin, -siirapin tai -mehun mäskisekoituksesta tislattu väkevä alkoholijuoma, joka on valmistettu ja tislattu siellä, missä sokeriruoko kasvaa. Rommit ovat yleensä kuivia tai vain vähän sokeria sisältäviä. Tunnetuimpia rommisaaria ovat Haiti, Kuuba, Jamaika ja Martinique.

Valmistus 

Kun sokeriruokoa keitetään, sokeri kiteytyy ja  jäljelle jää melassi, johon voidaan lisätä sokeriruokomehua ja -siirappia. Seokseen lisätään vettä ja hiivaa ja juoma tislataan joko pannu- tai kolonnimenetelmällä. Lopputulokseen vaikuttavat valmistusalueet, raaka-aineen käsittelytapa, käyminen ja tislaustapa sekä mahdollinen tammitynnyrissä tehtävä vanhennus. Rommeja on sekä vaaleita ja tummia.

Vaaleiden rommien käymisaika vaihtelee 4-36 tuntiin, ja ne tislataan kolonnitislauslaitteessa. Tislauksen jälkeen vaaleita rommeja voidaan kypsyttää vuoden ajan, mutta kevyitä rommeja kypsytetään melko harvoin. Kypsennyksen aikana syntyy kellertävänruskeaa väriä, joka poistetaan hiilellä. Vaalean rommin väri vaihtelee värittömästä vaaleankeltaiseen.

Tummien rommien käymisaika on 1-12 vuorokautta, ja ne tislataan pannutislauslaitteessa. Kypsytys vaihtelee 1 ja 12 vuoden välillä. Eri-ikäisiä ja laatuisia rommeja sekoitetaan keskenääm. Tumman rommin väri vaihtelee keltaisesta tummanruskeaan, ja sit voidaan myö tasata sokerivärillä.

Tarjoilu

Vaaleita rommeja käytetään juomasekoituksissa ja nautitaan virvoitusjuomilla laimennettuna. Tummia rommeja taas käytetään juomasekoituksissa, toteissa, leivonnaisten mausteena ja liekittämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti