Calvados on Ranskassa määräalueella valmistettua omenaviinaa (brandya). Calvadosin alkoholipitoisuus on yleensä noin 40 tilavuusprosenttia. Calvadosta valmistetaan tislaamalla omenasiideristä. Calvados-nimikettä saa käyttää ainoastaan ranskalaisissa
appellation contrôlée -määräyksissä nimetyillä alueilla
Appellation Calvados contrôlée ja
Appellation Calvados Pays d’Auge contrôlée valmistetuista omenabrandyistä. Näistä alueista jälkimmäinen muodostaa rajatun osan ensimmäisestä. Alueet sijaitsevat Normandiassa. Muualla valmistetut omenabrandyt ovat vain omenabrandyjä.
Valmistus
Calvadosin valmistamiseen käytetään kolmea eri omenalaatua: makeita, karvaita ja happamia. Oikeassa suhteessa jaetuista omenalaaduista puristetaan mehua, josta valmistetaan siideriä. Siideri tislataan ja tisle varastoidaan tammitynnyreihin, joissa sitä kypsytetään. Calvados kypsyy pitkään ja on valmista kun se on saavuttanut kultaisen värinsä. Calvadokset pitää tislata omenaviinistä konjakin tapaan pannutislausmenetelmällä kahteen kertaan. Tislettä vanhennetaan tammitynnyreissä pari vuotta:
- noin neljä vuotta (VSOP)
- tai jopa yli kuusi vuotta (XO).
Nauttiminen
Le trou Normand -perinteessä Calvados-paukku otetaan pitkän aterian ruokalajien välillä, joskus omenasorbetin kera nautittuna. Sen tarkoitus on uudelleenherättää ruokahalua. Calvados voidaan tarjoilla aperitiivina, juomasekoituksissa, ruokalajien välillä tai digestiivinä
kahvin kera.
Ominaisuudet
Hyvin tehdyn calvadoksen maku muistuttaa omenoita ja
päärynöitä, joiden maku balansoituu iän mukana. Nuori calvados myös
tuoksuu tuoreilta omenoilta ja päärynöiltä. Iän mukana calvadoksen aromi
muistuttaa yhä enemmän muiden vanhojen brandyjen makua. Iän mukana
calvadoksen väri myös muuttuu kultaisemmaksi tai tummemmanruskeaksi,
jossa on oranssia ja mahonkia mukana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti