torstai 21. tammikuuta 2016

Hedelmäviinat

Hedelmäviinat valmistetaan hedelmäuutteista tai käyneistä hedelmämäskeistä tislaamalla. Niille on ominaista raaka-aineesta johtuva voimakas aromi ja maku. Niitä kypsytetään yleensä puuastioissa, kuten tammitynnyreissä. Hedelmäviinan makuun ja aromiin vaikuttavat valmistuksessa käytettävät raaka-aineet, ja maun voimakkuus puolestaan vaikuttaa juoman käyttötilanteeseen.

Tunnettuja saksankielisellä alueilla valmistettuja viinoja ovat:

  • Himbergeist (vadelma)
  • Kirschwasser (kirsikka)
  • Slivovits (luumu)
Luumu-, kirsikka-, vadelma- ja omenaviinat sekä anisviinat ovat suosituimpia. Niiden käyttö on ominaista juuri Keski- ja Itä-Euroopan alueilla. Italialainen grappa ja ranskalainen marc valmistetaan tislaamalla rypäleiden puristejätteistä, ei siis valkoviinistä kuten konjakki ja armanjakki. Niille on ominaista pistävän kitkerä maku.

Hedelmäviinoja käytetään sekä ruokaryyppyinä että ruokailun jälkeen digestiiveinä tai sellaisenaan kahvin kera ja seurustelujuomina. Hedelmäviinojen anniskeluannos on 4 cl, ja ne tarjoillaan viilennettyinä snapsilasista, pienestä on-the-rocks -lasista tai jalallisesta lasista(grappa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti