Tequila on väkevä alkoholijuoma, jota valmistetaan Meksikossa tequila-agaave-kasvista. Tequilan valmistus on hyvin rajoitettua ja valvottua, ja tuotantoalue rajoittuu viiteen Meksikon osavaltioon, jotka ovat Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit ja Tamaulipas. Tequilassa täytyy olla vähintään 51 % agaavea ennen kuin sitä saa kutsua
tequilaksi; aito premium-tequila on aina 100-prosenttisesti agaavesta. Kokonaan agaavesta tehtyä tequilaa ja muista agaavelajikkeista kokonaan valmistettuja viinoja kutsutaan yhteisnimityksellä mezcal.
Valmistus
Tequila valmistetaan tequila-agaaven (
Agave tequilana) ytimestä, joka jää jäljelle, kun kasvin miekkamaiset lehdet leikataan pois. Agaave ei ole kaktus, vaan se kuuluu liljakasveihin.
Agaaven suuri hedelmä painaa 60–100 kilogrammaa, ja hedelmää tarvitaan
noin 7 kilogrammaa yhden tequilalitran valmistamiseen. Hedelmät viedään
tislaamoon ja halkaistaan samankokoisiin paloihin kypsymään uunissa.
Kypsymisen aikana hedelmän tärkkelys muuttuu sokereiksi, lähinnä fruktoosiksi,
ja sen sokerit samalla karamellisoituvat. Kypsyttäminen kestää
laitteista riippuen puolesta kahteen vuorokautta. Kypsyttämisen ja
jäähdyttämisen jälkeen hedelmät murskataan, ja murskaan sekoitetaan
kylmää vettä keräämään kaiken sokerin mukaansa. Hedelmämehun annetaan käydä, minkä jälkeen mehu tislataan
kahdesti. Toisen tislauksen jälkeen tequilan alkoholipitoisuus voi
nousta 55 prosenttiin. Lopuksi tequila vanhennetaan tammitynnyreissä,
mistä se saa aromeja, makua ja väriä. Kypsyttämisen aikana tapahtuneen
haihtumisen jälkeen tequilassa on alkoholia 38–55 prosenttia.
Viisi eri laatuluokkaa:
- Oro (kulta, myös gold unmatured, "joven y abocado"
suom. "nuori ja pilattu”), jolla viitataan kinuskilla tai muilla muilla
lisäaineilla värjättyyn tequilaan.
Oroon voidaan lisätä glyseriiniä ja/tai tammiuutetta, jotta tuote
muistuttaisi vanhennettua tequilaa. Tästä joukosta ei löydy täysin
tequila-agaavesta tehtyjä versioita, vaan laatuluokka sisältää vain
mixtoja, joiden sokerista vähintään 51 % on tequila-agaavesta.
- Silver (hopea, myös plata, blanco, suom. väritön, valkoinen), jota ei ole kypsytetty lainkaan
eikä värjätty. Silveriin ei ole lisätty muuta maustetta kuin
korkeintaan sokeria, mutta premium-laadut pyritään käyttämään täysin
agaaven omalla sokerilla.
- Reposado (levännyt). Ei lisättyjä mausteita, ikääntynyt
tammitynnyrissä 2–12 kuukautta. Reposadot ovat väriltään vaalean
kultaisia. Niiden maussa erottuvat yleensä paistettu agaave, kuivatut
hedelmät, paistettu omena, hunaja ja paahdetut pähkinät sekä kinuski,
vanilja, kaneli tai pippuri. Harvoin maussa tuntuvat myös juusto tai
hiki. Jälkimaku on kuiva, mausteinen ja intensiivinen.
- Añejo (vanhennettu tai vuosikerta). Kypsytetty enintään
600-litraisissa tammitynnyrissä vähintään 1–3 vuotta. Añejo on
väriltään syvempi kuin reposado. Sen maku on tasapainoisempi ja
siinä maistuu monimuotoisia aromeja, vaniljaa ja mausteita. Aromit ovat
paahteisia ja niistä tulee mieleen suklaa, mokka tai toffee ananaksen
tai kuivattujen hedelmien kera. Myös kypsä juusto, nahka ja oliiviöljy
maistuvat.
- Extra Añejo. Kypsytetty tammitynnyrissä vähintään kolme vuotta. Luokitus on lisätty maaliskuussa 2006. Tumma ja monimuotoinen.
Nauttiminen
- Silver-tequila nautitaan yleensä shottina. Ulkomaalaisille se tarjotaan useimmiten suolan ja limetin tai sitruunan
kanssa, mutta perinteisesti se juodaan kuten snapsi.
- Silveriä ja
reposadoa käytetään myös juomasekoituksissa.
- Mutta reposado maistuu myös
"on the rocks", tai aromilasista.
- Añejo pääasiassa aromilasista eli snifteristä, jossa juoman mausta
saa eniten irti.
- Gold-tequila taas nautitaan kaikilla edellä mainituilla
tavoilla unohtaen, että se on mixto eikä koskaan puhtaasti agaavesta
valmistettu juoma.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti