Maustetut vodkat
Absolut vodkalla on mm.
- Sitruunan
- Vadelman
- Greipin
- Vaniljan makuisia vodkia.
Ginit
Peräisin 1500-luvun loppupuolen Hollannista, josta se levisi Englantiin sotilaisen mukana. Siitä tuli Englannin eniten nautittu alkoholijuoma.
Gini tehdään ruis-, ohra- ja maissitisleistä kolonnitislaamalla, ja sen päämausteena on katajanmarja. Lisänä käytetään myös korianteria ja angelikaa. Ginit ovat heti valmiita nautittaviksi, sillä niitä ei kypsytetä.
Ginejä käytetään yleensä juomasekoituksissa ja nautitaan virvoitusjuomilla laimennettuina.
Akvaviitit - "elämän vesi"
- Se on maustettu kuminalla, korianterilla ja tillillä
- makuominaisuuksiltaan tasapainoinen ja pehmeän mausteinen.
- Suosittu juoma varsinkin Skandinaviassa.
Valmistus
Ennen akvatiitin valmistuksessa käytettiin sekä perunaa että viljaa. Valmistetaan
neutraalista väkiviinasta ja maustetaan kuminalla. Usein joukkoon voidaan
lisätä myös vähän sherryä tai brandyä ja yleensä juomaa vanhennetaan
tynnyreissä. Käytetään viilennettynä ruokaryyppynä.
Anisviinat
Erot johtuvat
perusalkoholista, maustamisesta ja juoman väristä. Anisviinoja on värittömiä ja
värillisiä. Jälkimmäisten kellertävänvihertävä väri tulee lakritsijuuresta. Aniksen maku saadaan
anetolista, anisöljystä ja anistisleistä. Anetoli saa juoman samentumaan voimakkaasti, kun sitä
jäähdytetään esimerkiksi jäillä tai laimennetaan kylmällä vedellä tai
Coca-Colalla. Tunnetuimmat anisviinat ovat ranskalainen Pernod ja
kreikkalainen ouzo.
Anisviinoja nautitaan seurustelujuomina jäiden kera tai laimennettuina ja
käytetään juomasekoituksissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti