Grappan maku riippuu viinirypäleiden laadusta ja tyypistä. Monet valmistajat lisäävät viinaan hedelmäsokeria miedontaakseen ja makeuttaakseen seosta Amerikan markkinoille. Grappaa voidaan sanoa aromikkaaksi grapaksi, jos se on valmistettu aromikkaista rypäleistä.
Italiassa grappaa käytetään pääasiallisesti jälkiruokajuomana. Sen tarkoituksena on ollut auttaa raskaan ruuan sulattamisessa.
Grappaa voidaan lisätä myös espresso-kahviin kun tehdään caffè correttoa, jota voidaan kyllä tehdä muistakin viinoista. Muunnelma tästä on amazza caffè eli "kahvin tappaminen". Espresso juodaan ensin ja sen perään tyhjennetään lasillinen grappaa.
Valmistus
Jotta viinaa voidaan kutsua grapaksi, se täytyy tehdä rypäleistä, jotka on kasvaneet ja puristettu Italiassa. Samoin tislaus täytyy tapahtua italialaisessa tislaamossa.Viinirypäleiden kuoret ja muut osat (it. vinaccia) tuodaan käytettynä panimoon tai käytetään panimossa. Käymisen jälkeen käynyt materiaali kuumennetaan keittimessä (it. an alambicco), tislataan kahteen kertaan ja jäähdytetään. Tuloksena on 75-prosenttinen grappa. Tämän jälkeen se laimennetaan vedellä ja jatkokäsitellään.
Grappa jaetaan kahteen luokkaan valmistusajankohdan ja -tavan perusteella:
- Teollinen grappa
- Boutique grappa
Boutique grapan tunnusmerkkejä ovat tuotantoajankohta (tuotanto tapahtuu vain viinin tuottamisen jälkeen jolloin raaka-ainetta on saatavilla), perinteiset tislausmenetelmät, tuoreet raaka-aineet ja pehmeä tislaus. Boutique grappa on maultaan täyteläisempi kuin teollisesti tuotettu.
Grappa tislataan joko pannutislauslaitteella, joka on melko vaikeasti hallittavissa, tai kolonnitislauksen avulla, joka on helpompi ja tavallisempi menetelmä, mutta tulos ei ole yhtä "luonteikas". Paras grappa syntyy tummista rypäleistä. Tuorein menetelmä on grapan valmistaminen viinistä, jolloin juomasta puuttuu pontikkainen maku.
Kypsyminen
Grappa jakautuu kypsymisajan perusteella kahteen luokkaan:- Nuori grappa (Grappa giovane)
- Tynnyrissä kypsytetty grappa (Grappa affinata in legno)
Nuori grappa on grappaa, joka on juuri tislattu (ja selkiytynyt 6 kk terästankissa). Tynnyrissä kypsytetty grappa kypsyy kuten konjakit ja viskit ja saa makua mm. tynnyrin tekemiseen käytetystä puusta.
Tarjoilu ja maistaminen
Sopiva tarjoilulämpötila grapalle on 9–13 astetta (Nuori ja aromikas nuori grappa) tai 16–18 astetta (kypsytetyt grapat).Grappaa maistellessa tehdään maistelu seuraavassa järjestyksessä:
- Nuori grappa
- Tynnyrissä kypsytetty grappa (Grappa invecchiata)
- Aromikas grappa (Grappa aromatizzata) (maku saadaan aromikkaista rypäleistä, kuten Muscat, Müller-Thurgau, Traminer ja Sauvignon Blanc.)
- Aromatisoitu grappa (mausteina käytetään mm. yrttejä, juuria ja marjoja)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti