keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Maustamattomat viinat

Vodka


Viinaa on valmistettu Puolassa, venäjällä ja muissa Itä-Euroopan maissa 1100-1200-luvulta asti, aluksi lääkkeeksi. Siitä tuli vasta 1400 luvulla tuli suosittu juoma. Suomessa ensimmäinen viinatehdas aloitti toimintansa 1841-luvulla ja kieltolaine jälkeen valtio sai yksinoikeuden viinan valmistukseen.

Maustamattomat viinat ovat värittömiä ja melko neutraalin makuisia puhtaan alkoholin ja veden sekoituksia. Makuerto johtuvat lähinnä tislaustavoista ja sokeripitoisuudesta.

 

Valmistus:

Raaka-aineina käytetään lähinnä ohraa ja vehnää, jotka puhdistetaan ja rouhitaan. Tämän jälkeen rouhe liisteröidään veteen keittämällä. Mäskijäähdytetään ja siihen lisätään hiiva. Mäskin annetaan käydä kolme vuorokautta ja siitä tislataan 96-tilavuusprosenttista väkiviinaa. Väkiviina laimennetaan vedellä lopulliseen väkevyyteensä ja pullotetaan. (Kolonnitislaus)

Viinoja anniskellaan kerrallaan 4 cl:n annoksina. Aterian aikana nautitaan viinoja erityisesti ruokaryyppyinä eli snapseina pienistä snapsilaseista.
  • Valmistetaan ympäri maailmaa
  • Pääsääntöisesti sokerittomia
  • Säilytetään huoneenlämmössä
  • Heti käyttövalmis, ei tarvitse varastointia
  • Vodka t- 40% ja maustamaton viina mielletään samaksi tuotteeksi 



Finlandia Vodka - Korkealuokkainen ja yksi maailman myydyimmistä kirkkaista viinoista

  • tuotiin markkinoille v. 1970
  • Timo Srapaneva on suunnitellut huurteisen näköisen lasipullon.
  • vodka on ohrasta tehty, kuiva ja maultaan viljainen, pehmeä ja neutraali.


Koskenkorva Viina - Suomen eniten myydyin viina

  • tuotiin markkinoille 1952
  • Aluksi valmistettiin perunasta, mutta myöhemmin sitä alettiin valmistaa myös ohrasta 
  • alkoholipitoisuus(38 t-%) pienempi kuin vodkassa yleensä ja siinä on sokeria 3g/l, minkä vuoksi sen maku on pehmeämpi


Absolut Vodka - ruotsalainen absoluuttisen puhdas viina 
  • valmistetaan viinasta
  • tuli markkinoille jo v. 1979
  • saatavana maustettuna ja maustamattomana





1 kommentti:

  1. Hei Sanna! Hyvin olet päässyt alkuun, mutta aika monta aihealuetta sinulla on vielä tekemättä / julkaisematta. Tsemppiä! Laura

    VastaaPoista